A szállítási idő jelenleg min. 7 nap. Megértésüket köszönjük
×
iDilego.hu

Vénasszonyok nyara vagy Indián nyár?

13.09.2022

0

Vénasszonyok nyara vagy Indián nyár?

Szinte nincs ember, aki ne kedvelné ezt a szakaszát az évnek. A jellemzően szeptember végén, október első felében kialakuló szélcsendes, hajnalonként hideg, párás, délutánonként többnyire derült vagy napos, kellemes hőmérsékletű, nyugodt időjárású napokra azonban manapság két kifejezés is használatos: vénasszonyok nyara vagy indián nyár.

Az elnevezésben már nem ennyire nagy az összhang. Sokan nem kedvelik az első kifejezést, pedig az ég világon semmi sértő vagy kirekesztő nincs annak hátterében.

A régmúlt időkben, de vidéken, falvakban még manapság is többfelé nem vagy csak nagyon indokolt esetben fűtöttek a házakban. Az őszi hideg reggelek beköszöntét követően az idős asszonyok előszeretettel ültek ki napközben a ház előtti padra, élvezni a kellemesen melengető napsugarakat. A forró nyári időszakra ez nem volt jellemző, illetve csak esténként, hiszen addig a ház hűvösében volt jobb tartózkodni, de ez az idő előcsalogatta őket. Ezért alakult ki ez a megnevezés erre az időjárási helyzetre Közép-Európában.Az indián nyár ugyanezen időszak angolszász elnevezése. Észak-Amerika keleti részén nevezték eredetileg így, majd elterjedt az angolszász országokban is, de pl. Franciaországban, ahol inkább október második felében, november közeledtével szokott előfordulni, is így nevezik. Amerikában az irodalmi emlékekből arra lehet következtetni, hogy a szó már az 1770-es években is széles körben használatos volt. A konkrét eredete nem egyértelmű, de nagy valószínűséggel onnan ered, hogy az évszaknak ezen időszakában indultak nagy vadászatokra az amerikai őslakosok. De pl. a természet is az indiánok viseletére jellemző színeket ölt ilyenkor.

Mi is az a vénasszonyok nyara?

A vénasszonyok nyara elnevezés egyesek szerint német hagyományból ered. Régebben a német területeken az évet kétfelé osztották. A tavaszt „fiatal-asszonynyár"-nak, az őszt „öreg-asszonynyár"-nak nevezték. Ennek a meteorológiai oka az, hogy ebben az időszakban Kelet‑Európa felett egy nagy kiterjedésű, száraz levegőt hozó anticiklon keletkezik, ami meggátolja a légköri áramlásokat. Ennek köszönhetően pár hétre kellemesen meleg, csapadékmentes, szélcsendes, nyugodt az időjárás.

Mivel töltsük a kellemes napokat?

Minden esetre, figyeljük az időjárást, és használjunk ki minden kellemes napot arra, hogy a sza badban lehessünk. Különös tekintettel a kertünkre, hiszen nagyon sok teendő jut erre az alig egy hónapig tartó időszakra.

1. Tedd rendbe a kerted. A kiürült ágyásokat ásd fel, és trágyázd meg, hogy minél kevesebb előkészülettel járjon a tavaszi vetés. Ilyenkor ugyanis mélyre tud kerülni a trágya, és mélyebbé válik a termőtalaj réteg.

2. A komposztládádról se feledkezz meg. Tömd tele mindennel, ami értékes földdé válhat tavasszal. Kertépítési és egyéb kerti munkák ősszel

Ide kerülhet az utolsó nyár végi fűnyírásból származó kaszálék is. A komposztládát takard

 le, hogy ne ázzon el, és meleg legyen benne.


3. Még utoljára nyírd le a füvet. Sokkal nagyobb eséllyel éli túl a telet, ha rövid, és elfér a hó alatt. Irtsd ki a gyepedből a gyomokat. Miután ezt megtetted, csak azután adj a gyepnek őszi tápot, különben a gyomokat is jól fel fogod erősíteni, amit pedig egészen biztosan nem szeretnél. A kikopott foltokat vesd be fűmaggal, hogy tavaszra már tökéletes pompájában ragyoghasson a pázsitod.

4. Gondoskodj a fűszernövényeid védelméről is. Vágd vissza a citromfű és a lestyán hajtásait. Viszont a levendulához és a kakukkfűhöz ne nyúlj, ezeket majd csak tavasszal szabad metszeni.

5. A rózsák közöl csak a kis rózsabokrokat célszerű takarni, a többiek átvészelik a telet. A muskátlikat is vidd be, mert anélkül nem élik meg a tavaszt.

6. Ilyenkor ajánlott elvégezni az őszi lemosó permetezést.

7. Most ültetheted el a gyümölcsfákat

.


Vissza a bloghoz

Hozzászólások a cikkhez (0)

Név
Adja meg a nevét
Kapcsolattartó e-mail
Adja meg az e-mail címet
Az Ön üzenete
Írja be az üzenetet
A csillaggal jelölt * mezők kitöltése kötelező
Betöltés
Letöltés...