iDilego.hu

Üvegház vagy fóliasátor – melyiket részesíti előnyben?

14.03.2023

0

 Üvegház vagy fóliasátor – melyiket részesíti előnyben?

Ha van kertje, akkor jól tudja. Tavasszal szívesen elvetnéd a salátát, a paradicsomot pedig átültetnéd a szabadkertbe, de mi van, ha májusban mégis kitör a reggeli fagy? Vagy fordítva, nyár végén vetsz utoljára retket, de a hirtelen és hideg ősz beköszönte miatt nem látod a betakarítást. Ilyen helyzetekben az üvegházak és a fóliás növények jönnek szóba. Mi a különbség köztük?

Általánosságban elmondható, hogy egy fóliás üvegházat olcsóbb és könnyebb megépíteni, mint egy kerti üvegházat, de nem olyan tartós. Egy üvegházat viszont bonyolultabb megépíteni, és a vásárláskor magasabb költségekkel kell számolnunk. Nagyobb üvegház esetén az építési előírásokat is be kell tartani. Ezek azonban messze nem minden különbség.

Miért szeretjük a kerti üvegházakat?

Mi az üvegház?

Az üvegház egy kerti építmény, amelyet azért szerezünk be, hogy javítsuk a kerti növények növekedési feltételeit. A kültéri környezethez képest magasabb hőkomfortot biztosít számukra, és megvédi őket az egyéb káros hatásoktól, mint például a szél, az eső vagy a túlzott napfény. Használjuk majd palánták előnevelésére, gyorsítására vagy a kényesebb növények áttelelésére is. Ha igazi kényelemmel szeretné kényeztetni növényeit, beszerezheti az üvegházfűtést, a zseniális polcrendszert vagy az automatikus ablaknyitást is.

Nem csoda, hogy a kertészeket nem engedik be a kerti üvegházba. Fő előnye az egész éves zöldségtermesztés lehetősége, az egyszerű karbantartás különösen polikarbonát üvegházakban és a hosszú élettartam. Az ára viszont magasabb, mint egy fóliás növényé, ráadásul a kertben sem mozgatható olyan könnyen, mert egy könnyű polikarbonát üvegházhoz is kő- vagy betonalapot kell a földbe építeni. Végül, de nem utolsósorban, 40 m²-nél nagyobb üvegházak építéséhez építési engedély szükséges.

Inkább fóliatartót választanál?

Mi az a fóliasátor?

A fóliasátor fő feladata ezúttal is a termesztett növények védelme és a növekedésükhöz kedvező klímának megteremtése. Különböző formájú és méretű lehet, néha még csak megerősített alagút is, de mindig szilárd szerkezetet igényel, miközben a talajhoz van rögzítve, hogy még erősebb szelet is bírjon.

A fóliázók legnagyobb előnye az alacsonyabb vételárban és az egyszerű összeszerelésben rejlik. Ha úgy dönt, hogy átalakítja kertjét, könnyedén áthelyezheti fóliafáját új helyre. A fólianövény alkalmas például olyan kezdő kertészek számára is, akik egyelőre szeretnének egy védett helyen is kipróbálni a növénytermesztést, ezért nem szeretnének feleslegesen nagy összegeket befektetni. Az üvegházhoz képest a fóliafa élettartama meglehetősen rövid, körülbelül 5 év. Érdemes télre összehajtogatni és száraz, szellős helyen tárolni, de néhány év múlva azt tapasztaljuk, hogy a fóliája az életkor előrehaladtával bomlásnak indul, és töredékeit kezdjük megtalálni a kertben. Ilyen pillanatban elérkezett az ideje egy új fóliahajó beszerzésének, akár teljesen és új konstrukcióval, vagy legalább új vitorlákkal.

Üvegházat vagy fóliás üvegházat választanál inkább? Mindkettőnek megvannak a maga hiányosságai, de főleg hatalmas előnyei. Ez tehát függ a telek méretétől, az anyagi lehetőségeitől és attól is, hogy mit szeretne a kertjében termeszteni. Mindenesetre mindig jó minőségű polikarbonátból készült kerti üvegházat, vagy tartós erősített fóliával ellátott fóliaültetvényt válasszunk.

Vissza a bloghoz

Hozzászólások a cikkhez (0)

Név
Adja meg a nevét
Kapcsolattartó e-mail
Adja meg az e-mail címet
Az Ön üzenete
Írja be az üzenetet
A csillaggal jelölt * mezők kitöltése kötelező
Betöltés
Letöltés...