0

Kosár

0 Ft

Az Ön kosara üres

0630 563 7180

(naponta 8:30 - 22:30)

Szent Bálint-nap

14.02.2020

0

Szent Bálint-nap

Valentin vagy Bálint nap?

Bálint napját egyre többen Valentin napként emlegetik, és lehetetlen akár egy lépést is úgy tenni a városban, hogy ne találnánk szembe magunkat hatalmas piros szívecskékkel, szív alakú lufikkal, szívet szorongató plüss figurákkal.

Szent Bálintról (Valentin, vagy Valentinus) gyakran elfeledkeznek az emberek. Gyógyító erőt tulajdonítottak neki a középkorban, keresztény mártír volt, a szerelmesek, a lelki betegek és az epilepsziától szenvedők védőszentje.

Bálint-nappal kapcsolatban a néphit is gazdag jóslás- és hiedelemanyagot őrzött meg. A gyümölcsöskertekben ekkor kezdik el a fák metszését, és a néphit szerint, ha ezen a napon gyümölcsfát ültetnek, akkor gyorsabban megkapaszkodik, hamarabb rügyezik, gazdag termést fog hozni. Bálint napján jó tyúkot ültetni is, mert akkor a háznak szerencséje lesz az aprójószágban egészen a következő esztendő Bálint-napjáig. Ez a nap a tavasz közeledtét is jelenti, ideje beszerezni a vetőmagot. Ezen a napon választanak párt a verebek, és tartják lakodalmukat a madarak, egyes vidékeken magokat szórtak ki, így járultak hozzá a lakodalomhoz.

A Valentin nap Magyarországon csak a 90-es évek elején vált népszerűvé, főként a szerelmesek ünnepeként emlegetik, de a barátok, rokonok, kollégák is meglepik egymást, hogy ezzel fejezzék ki szeretetüket a másik felé.

A Valentin-nap lényege az odafigyelés: éreztessük szeretteinkkel, hogy fontosak számunkra! Február 14-e lehetőséget kínál arra, hogy feleszméljünk és kapcsolatainkat megerősítsük. Akit szeretünk, ezen a napon megajándékozhatjuk. Egy csokor virág, csokoládé, egy Valentin-napi üdvözlőlap, egy szerelmes vers, egy gyertyafényes vacsora, egy pár szavas üzenet, bármivel jelezhetjük, hogy fontosak.

Vissza a bloghoz

Hozzászólások a cikkhez (0)

Név
Adja meg a nevét
Kapcsolattartó e-mail
Adja meg az e-mail címet
Az Ön üzenete
Írja be az üzenetet
A csillaggal jelölt * mezők kitöltése kötelező
Betöltés