iDilego.hu

Honnan származnak a sárkányok?

18.09.2020

0

Honnan származnak a sárkányok?

A sárkányeregetés gyermekek és felnőttek egyaránt indián nyári kedvelt időtöltése. Gondolkodott már azon, hogy honnan származik ez az őszi hagyomány? Meglepődhet, hogy Ázsiában, Európában és Amerikában a sárkányok eredetileg pusztán gyakorlati célokat szolgáltak.

Hogyan kezdődött az egész

A sárkány eregetés hagyománya valószínűleg az ókori Kínából származik, ahol a Kr. E. 4. században sárkányokat használtak az istenekkel való kapcsolatfelvételre, az ellenségek elűzésére és a közeledő viharra.

A sárkányok szilárdan gyökereznek a japán kultúrában is. A sárkányok legrégebbi említése a 10. századból származik. Itt is az embereknek a mennybe való összekapcsolására szolgáltak, valamint katonai célokra is. 

Malajzia népe, akik sárkányokat használtak a horgászathoz, sem maradtak el. Horgászzsinórt kötöttek a sárkányhoz, és könnyen megfogtak egy nagyon félénk halat, amely addig menekült a halászhajó elől.

A sárkányok a tudományt szolgálták

A sárkányok csak a 15. században érkeztek Nyugatra, amikor elsősorban szórakoztatás céljából építették őket. A 18. században Benjamin Franklin amerikai tudós azonban viharba lendítette a sárkányt, és a villámok statikus elektromosság kisütéseként való feltárására használta fel.

Az orosz M. V. Lomonoszov ismét egy meteorológiai felvevőt hozott az égre egy sárkány segítségével. A. F. Mozaysky orosz feltaláló pedig egy nagy sárkányhoz csatolta magát, hogy az égbe szállhasson.

Miért repülünk sárkányokkal ősszel?

Az őszi sárkányreptetést csak hagyományaink és szokásaink határozzák meg. Ugyanolyan alkalmas, ha nem megfelelőbb idő erre a mulatságra a tavasz, amikor a szél ugyanolyan kényelmes, de a napok általában hosszabbak és melegebbek.

Korábban azonban a gyerekeknek tavasszal kellett segíteniük a földeken, így csak ősztől kezdték el repíteni a sárkányt, amikor több szabadidejük volt. Emiatt a sárkányreptetés hagyománya elsősorban az őszhez kapcsolódnak. A sárkányt azonban mindenképpen érdemes sétálni a tavaszi és a nyári hónapokban.

Vissza a bloghoz

Hozzászólások a cikkhez (0)

Név
Adja meg a nevét
Kapcsolattartó e-mail
Adja meg az e-mail címet
Az Ön üzenete
Írja be az üzenetet
A csillaggal jelölt * mezők kitöltése kötelező
Betöltés
Letöltés...