iDilego.hu

Fekete péntek az iDilego HU-n

29.11.2019

0

Fekete péntek az iDilego HU-n

2019-as Fekete péntek

Az eredeti angol néven Black Friday, a Hálaadási (Thanksgiving) ünnepek követő péntek elnevezése az Egyesült Államokban, amely ott néhány évtizede hagyományosan a karácsonyi bevásárlási szezon kezdete. Ilyenkor már Magyarországban is otthon van ez nem hivatalos bevásárlási szezon kezdése, első alkalommal 2014. november 29-én tartották meg a kiskereskedelemben a Black Friday nevű akciót, amelyen átlagon felüli árkedvezményeket kínálnak a vásárlóknak.

A Fekete péntek eredete

A fekete péntek kifejezést számos eseményre használták már a 19. század óta, amikor először az 1869-es pénzügyi válság volt az apropója. A hálaadást követő péntekre 1966 óta használják ezt a kifejezést, használata Philadelphiából ered és a sűrű közlekedésre utal. Első ismert megjelenésekor az 1965. évi fekete péntekre utalt: 

1966. január -- „Fekete péntek" nevet adta a Philadelphiai Rendőrség a hálaadást követő napnak. Azonban ez nem egy kedveskedő név. A fekete péntekkel indul meg a karácsonyi bevásárlószezon, ami hatalmas dugókkal, a belvárosi boltokhoz siető vásárlók miatt tömött járdákkal jár.

Sajátosságai

A fekete péntek nem hivatalos szünnap, de sokan szabadnapot vesznek ki erre a napra (a kereskedelemben és a bankszektorban dolgozók kivételével), és ez megnöveli a lehetséges vásárlók számát. A kereskedők már gyakran hetekkel korábban elkészítik a karácsonyi dekorációt. Sok kereskedő igen korán kinyit: többségük reggel 5 órakor, de akár még korábban. Vannak nagyobb áruházláncok (mint például a Sears, a Best Buy, a Macys és a Walmart), amelyeknek egyes egységei 0 órakor nyitnak és csak 24 óra múlva, éjfélkor zárnak be. Nyitáskor a kereskedők rendkívül alacsony (akár önköltség alatti) árakat szabnak, amellyel igyekeznek a tömegeket a boltjaikba vonzani. Habár a fekete péntek, mely a hálaadást követő első nyitvatartási nap, már legalább 1924, az első modern Macy's Thanksgiving Day Parade óta a karácsonyi bevásárlószezon nemhivatalos kezdete, a „Black Friday" kifejezés csak az 1960-as években jelent meg.

Vissza a bloghoz

Hozzászólások a cikkhez (0)

Név
Adja meg a nevét
Kapcsolattartó e-mail
Adja meg az e-mail címet
Az Ön üzenete
Írja be az üzenetet
A csillaggal jelölt * mezők kitöltése kötelező
Betöltés
Letöltés...