iDilego.hu

Autózás télen

27.01.2021

0

Autózás télen

Autó használata télen

A téli autózás ugyanolyan örömteli lehet, mint a nyári; néhány szempont betartásával a hideg hónapokban épp olyan megbízható és biztonságosan üzemeltethető társunk lehet az autó, mint nyáron. A Magyar Gumiabroncs Szövetség (HTA) szakértői szerint még nem késő felkészülni a télre. A hazai autóvezetők a téli gumiabroncsot jellemzően a „sokadik" helyre sorolják, amikor arról kérdezték őket, hogy mi a legfontosabb a biztonságos autózáshoz. Pedig a magyar éghajlati viszonyok között sajnos nincs kibúvó: téli abroncsok nélkül nincs biztonságos téli közlekedés.

Mire kell számítani? 

Európa legtöbb területén a téli szezon jelentősen befolyásolhatja a vezetési feltételeket, így hajlamosabbak a balesetekre. A tél folyamán, még inkább az év más idõszakainál, fontos, hogy a védekezésre összpontosítson, hogy megvédje magát, és családja biztonságban és egészséges maradjon. A biztonságos vezetés hozzájárul a biztosítási díjak csökkentéséhez, miközben minimalizálja a jármű kopását.

Győződjön meg arról, hogy megfelelő olaj van az autóban

Ellenőrizze a tulajdonos kézikönyvében az adott járműhöz megfelelő olajat, de általában az 5W30-as olaj jobban működik hideg időben, mint a vastagabb 10W30 vagy 10W40. Minél vékonyabb az olaj, annál könnyebben kering, hogy hidegebb hőmérsékleten kenje meg a motorját.

Ellenőrizze, hogy az akkumulátor jó állapotban van-e

Az utolsó dolog, amire szüksége van: ragaszkodjon a semmibe, és ne tudja elindítani az autóját. Győződjön meg arról, hogy az akkumulátor csatlakozói rozsdamentesek, és ha az akkumulátora több mint 3 éves, tesztelje a töltés tartását.

Az ablaktörlők rendben vannak?

A hibás ablaktörlők jelentősen ronthatják a látási képességét nedves időjárási körülmények között. Ha az ablaktörlők hajlottak, megcsavarodtak, vagy egyszerűen nem tisztítják megfelelően a szélvédőt, akkor cserélje ki őket.

Mindig hordjon magával hóláncokat

A tél, valamint a hideg idő megérkezésével egyidejűleg várható a hó és a jég. A gyerekek bizonyára örömmel fogadják a havat és a csúszkálást az iskolaudvaron, de az autósoknak sok kellemetlenséget okozhat a fent említett két időjárási esemény.

Érdemes már időben felkészülni, hogy ne érjen minket derült égből villámcsapásként a tél. A hólánc (gumiabroncsokra szerelhető lánc) javítja járműve tapadását a téli útviszonyok mellett, a havas, jeges autóutakon. Esetenként csak a hólánc használata mellett tud tovább haladni.


Vissza a bloghoz

Hozzászólások a cikkhez (0)

Név
Adja meg a nevét
Kapcsolattartó e-mail
Adja meg az e-mail címet
Az Ön üzenete
Írja be az üzenetet
A csillaggal jelölt * mezők kitöltése kötelező
Betöltés
Letöltés...