iDilego.hu

A tavaszi metszésről

11.03.2019

0

A tavaszi metszésről

Fák visszavágása

Minden évben a profi kertészek ugyanazt a kérdést teszik fel: metszés vagy nem? Tekintettel arra, hogy a napfény fontos a levelek és gyümölcsök megfelelő fejlődéséhez, javasoljuk a metszést. Mit szólnak hozzá?

A gyümölcsfáknak helyesen visszavágott koronája szépen átereszti a napot, így édesebbé válik a gyümölcs. Egészségesebbek is, mert a metszett fa kevesebbé hajlamos a rothadásra, a rühre és más betegségekre. A fák, a rendszeres visszavágásoknak köszönhetően, nem nőnek fel az égbe és sokkal stabilabbak

Útmutató az almafák metszéséhez

A korona külső részein növő, fiatalabb ágrészek mindig termékenyebbek az időseknél, így a törzshöz közeledve fokozatosan egyre kisebb mértékű terméshozamra számíthatunk.

Mindenesetre bármilyen gyümölcsről van is szó, a fajta mindig óriási szerepet játszik a termőképességben. Cél, hogy késleltessük a korona elöregedését, ehhez pedig be kell avatkoznunk a koronaszerkezet alakulásába. Az eljárást koronaalakító metszésnek nevezzük.

A gyümölcsfák metszési időpontja

A gyümölcsfákat a kertészek régi időktől fogva metszéssel alakítják, nevelik. A metszés történhet a fák nyugalmi időszakában, lombtalan állapotban, vagy a vegetációs időszakban, nyáron. Ezen belül is különböző időpontokat választhatunk, ami aztán hatással van a gyümölcsfák további fejlődésére, élettevékenységeire.

Az utóbbi évtizedekben, főként a nagyüzemi ültetvényekben a nyugalmi időszak alatti metszés terjedt el. Ennek főként munkaszervezési okai voltak, nyáron nem jutott rá idő. Sokak számára természetessé vált, hogy ha metszésről van szó, az télen történik, és teljesen megfeledkeztek arról, hogy nyáron is lehet metszeni, pedig már régi elődeink is számtalanszor felhívták a figyelmet a nyári metszés előnyeire. Így aztán a házikertekben is sokan télen végezték ezt a műveletet, ami nem tett jót a fáknak, különösen a csonthéjasoknak.

Vissza a bloghoz

Hozzászólások a cikkhez (0)

Név
Adja meg a nevét
Kapcsolattartó e-mail
Adja meg az e-mail címet
Az Ön üzenete
Írja be az üzenetet
A csillaggal jelölt * mezők kitöltése kötelező
Betöltés
Letöltés...